Terug naar Blog

Is jouw IT-afdeling future-proof?

Is jouw IT afdeling future proof?

Data Protection Officer, Masterdata Officer, Digital Innovation Manager, E-Marketeer,… Met de digitalisering van onze samenleving ontstaan ook steeds nieuwe functies. Waar ‘the war for talent’ al jaren aan de gang is komen bedrijven nu pas echt in een disruptieve fase terecht. Bijgevolg moet de manier van rekruteren mee met deze digital wave.

 

Now is the time. The time of disruption

Bij AT RECRUITMENT hebben we 15 jaar ervaring in IT. Wat we merken is dat IT niet alleen aan belang wint, maar dat ook meer en meer bedrijven, afdelingen en functies sterk worden beïnvloed door ICT, alles wordt digitaler. Kijk maar naar hoe e-marketing is geëvalueerd, de impact van de GDPR wetgeving, hoe nieuwe sectoren als e-health hun intrede doen. IT evalueert snel en beïnvloedt andere functies en sectoren.

“Bij de start van AT RECRUITMENT in 2003 waren jobboards vernieuwend. Dat was de eerste digitale golf. Later volgde ‘database search’. Vandaag is een derde golf gaande binnen IT & Digital rekrutering. Deze wordt beïnvloedt door social media, online advertising, automated marketing en vele andere technologieën.”

 

Heeft dit invloed op rekrutering?

Ja. De manier van rekrutering verandert.

Een schets: Bij de start van AT RECRUITMENT in 2003 waren jobadvertenties in kranten de norm. Het gebruik van jobboards zoals Jobat en Vacature waren toen heel vernieuwend. Later volgde een tweede digitale golf: database search. Vandaag de dag is een derde golf gaande. Van push naar pull. Kandidaten worden aangetrokken via het poelgegeven. Via social media, marketing automation; online advertising,… worden kandidaten op de juiste moment geïnformeerd en nemen uiteindelijk zelf de actie tot solliciteren.

Je zal je manier van rekruteren dus anders moeten aanpakken. Eerst en vooral is de markt beperkt. Je zal op een creatieve manier uit de hoek moeten komen. Anderzijds maakt de digitale verschuiving dat kandidaten andere verwachtingen hebben. Ze verwachten dat ze mobiel kunnen solliciteren, via hun LinkedIn profiel,… op een moment dat ze zelf bepalen. Daar moet je als bedrijf op inspelen.

Artikel Vacature Magazine 'iedereen zoekt mensen die mensen kunnen zoeken'

 

Lees hier meer over hoe wij ook bij AT RECRUITMENT onze aanpak moeten bijsturen in een voortdurend veranderende marktsituatie in een interview in het Laatste Nieuws ‘Achter de schermen van het rekruteringsbureau: “Ook bij ons woedt de war for talent”‘.

 

 

Ook selectie transformeert naar meer digitaal. Tegenwoordig moet testing niet persé op kantoor gebeuren maar kan een groot stuk online dat van thuis uit kan. Doordat we online kunnen testen zullen we sneller en betrouwbaarder kunnen selecteren.

 

De grootste uitdaging voor HR op vlak van IT in deze digitalisering

Veruit de grootste uitdaging voor elke afdeling vandaag is: talent. Het aantrekken, ontwikkelen en behouden van talent. Dat is altijd al een uitdaging geweest maar dit zal steeds moeilijker worden want de vraag zal blijven stijgen, digitalisering zet zich voort en bedrijven hebben steeds meer IT nodig.

Elke IT-afdeling zal een keuze moeten maken. Welke functies willen we intern hebben, voor welke functies kunnen we externe consultants inschakelen of willen we services outsourcen. Meestal zal het een combinatie van de drie zijn.

“De beste tip die we kunnen geven is dat een potentiële medewerker niet alles moet kennen en 100% inzetbaar moet zijn. Dat is quasi onmogelijk en niet optimaal. Veel belangrijker is motivatie en persoonlijkheid.”

 

De grootste tip die we meegeven: als bedrijven kijken naar interne ICT’ers  voor hun core functies is de grootste valkuil dat ze op zoek gaan kandidaten die alles kennen en 100% inzetbaar zijn. Eerst en vooral is dit quasi onmogelijk vanwege zeer lange doorlooptijden. Daarnaast is het ook niet optimaal, deze kandidaten zijn snel uitgekeken want vaak verandert de functie niet zo snel als ze zelf willen veranderen. Ons advies? Een potentiële medewerker hoeft niet 100% van de gevraagde competenties te bezitten. Veel belangrijker is motivatie en persoonlijkheid. 

 

Staat jouw afdeling al in de juiste digitale richting?

Barometer recruitment process, remuneration package, employer atractiveness

Belangrijk om te weten in deze digitalisering is of je talent strategie future-proof is. Ben jij erop voorbereid om in deze tijd talent aan te trekken, ontwikkelen en behouden? Bij AT RECRUITMENT is dit het geheim van een future-proof organisatie:

  • Employer Attractiveness: Ben je als organisatie bezig met hoe je in de markt staat? Zijn kandidaten geïnteresseerd in wat je doet, want zij zitten immers in de driver seat. Om kandidaten te overtuigen moet je voldoende attractief zijn (technologie, ecologische waarden, flexibiliteit,…)

 

  • Remuneration Package: niet onbelangrijk is een marktconform salaris en extralegale voordelen.

 

  • Recruitment process: Het is tenslotte noodzakelijk dat het rekruteringsproces efficiënt verloopt. Efficiënt en gericht op het overtuigen van de juiste kandidaten.

 

Om na te gaan of uw organisatie future-proof is in de rekrutering en ontwikkeling van IT & Digital talent bieden we u een efficiënte audit aan, om uw sterke punten en aandachtspunten in kaart te brengen in ‘the war for talent’.

 

Naar aanleiding van de digitalisering van de markt, verruimt AT RECRUITMENT naar een bredere focus: IT & Digital.”

Een neus voor IT & Digital talent

Hoe kan AT RECRUITMENT helpen?

IT en Digital wordt zo belangrijk dat bedrijven genoodzaakt worden om een shift te maken in hun business model. Dit is heel disruptief voor een organisatie. Het is bijna onmogelijk om hier alleen het juiste talent voor te vinden, daarvoor heb je specialisten nodig.

AT RECRUITMENT is al 15 jaar expert in ICT en heeft daardoor een goed zicht op de IT & digitale arbeidsmarkt. We benchmarken organisaties met de markt en evalueren sterke zaken binnen organisaties alsook aandachtspunten in de war for IT & Digital talent.

Bekijken wat AT RECRUITMENT voor jou kan betekenen? Neem contact op.