Top trends om in 2024 in de gaten te houden: AI, cybersecurity, ESG en de Gig Economy

What a year it has been! Buckle up, want 2024 belooft nog harder te gaan op het vlak trends, verschuivingen én opportuniteiten binnen de arbeidsmarkt en IT.  In deze blogpost nemen we een diepe duik in de aankomende trends op het gebied van IT en de arbeidsmarkt, zodat jij goed voorbereid bent op wat er komen gaat.

Opkomst van AI en automatisering

In 2024 zal de integratie van AI en automatisering enkele versnellingen horen schakelen. Organisaties zullen steeds meer gebruikmaken van slimme systemen om repetitieve taken te automatiseren, waardoor werknemers zich kunnen richten op taken die creativiteit, strategisch denken en emotionele intelligentie vereisen. Het is cruciaal voor professionals om hun vaardigheden aan te scherpen en zich aan te passen aan deze technologische verschuiving.

Toenemende vraag naar cybersecurity-experts

Met de groei van digitale transformatie neemt ook de dreiging van cyberaanvallen toe. In 2024 zullen bedrijven massaal investeren in cybersecurity om hun gegevens te beschermen. Dit vertaalt zich naar een enorme vraag naar beveiligingsexperts, ethische hackers en cybersecurityspecialisten. Een carrière in cybersecurity wordt dus steeds aantrekkelijker.

Hybride werkomgevingen worden de norm

Het tijdperk van volledig op kantoor werken is definitief voorbij. De pandemie heeft de manier waarop we werken veranderd en hybride werkomgevingen zullen de norm worden. Professionals moeten zich aanpassen aan flexibele werkstructuren, waarin zowel op afstand werken als persoonlijke interacties op kantoor belangrijk blijven.

Focus op duurzaamheid en groene IT: ESG

Duurzaamheid wordt een sleutelwoord in de IT-sector. Bedrijven zullen streven naar groene IT-oplossingen om hun ecologische voetafdruk te verminderen. Professionals met expertise in duurzame IT-praktijken zullen zeer gewild zijn, aangezien bedrijven streven naar milieuvriendelijke technologische oplossingen.

Toename van freelance en Gig Economy in IT

De traditionele 9-tot-5-baan wordt steeds minder gangbaar in de IT-sector. Veel professionals kiezen ervoor om freelancers te worden, waardoor ze flexibiliteit en diversiteit in projecten kunnen ervaren. Bedrijven zullen steeds vaker gebruikmaken van gespecialiseerde freelancers om snel en efficiënt aan hun behoeften te voldoen. Bij AT Recruitment gaan we ons ook meer focussen op het ‘statuutonafhankelijk’ rekruteren van IT professionals. Meer en meer freelancers zijn specifiek op zoek naar projecten op lange termijn en gedragen zich hierdoor als een interne medewerker, enkel met een andere manier van verloning. Niet beter, niet slechter, gewoon anders.

Bij AT Recruitment zijn we voorbereid om in te spelen op deze gig economy. Contacteer ons om in contact te komen met ons breed scala aan IT freelance professionals.