De IT-arbeidsmarkt in 2022

AT RECRUITMENT is sinds 2004 actief in IT-rekrutering. Hierbij delen we graag enkele inzichten die we de voorbije periode hebben opgemerkt en de tendensen die we voorzien voor de volgende maanden.

Systematische krapte en een gefragmenteerde markt

De war for talent woedt nu enkele jaren. Na een korte pauze tijdens het begin van de Coronacrisis is de vraag het laatste jaar weer volop losgebarsten. De krapte op de IT-arbeidsmarkt is al lang niet meer cyclisch, maar meer en meer structureel. Hier lijkt de volgende jaren niet meteen verandering in te komen.

De redenen hiervoor zijn echter meer genuanceerd dan algemeen aangenomen. Natuurlijk speelt de toenemende digitalisering een belangrijke rol aan de vraagzijde, alsook de uitstroom van de babyboomgeneratie aan de aanbodzijde. Maar minstens even belangrijk is de fragmentering van de IT-arbeidsmarkt. Waar vroeger een IT-expert een allrounder was, is dit het laatste jaar een specialist. Hierdoor heb je niet 1 grote arbeidsmarkt, maar honderden kleine arbeidsmarkten. Zo kan je de zoektocht naar een support engineer of business analyst niet vergelijken met een devops expert of security profiel. Ze zijn allen uniek en hebben elk een eigen dynamiek. Dit maakt de zoektocht er niet makkelijker op.

Meest gevraagde profielen: cloud, data/BI en security

Uit onze bevindingen blijkt dat er bij de infrastructuurprofielen een verschuiving is van klassieke systeem- en netwerk engineers naar meer cloud en security profielen.

Het software landschap blijft vooral gedomineerd door .NET en Java, al blijven zowel oude als nieuwe technologieën nog steeds erg veel gevraagd.

De grootste groei zien we in de vraag naar data- en BI experts. Zowel in analyse als binnen engineering. Deze vraag wordt mede ondersteund door de vraag naar digital marketeers en e-commerce analisten, die hiermee verwant zijn.

Stijgende salarissen en de zoektocht naar een beter woon/werk evenwicht

Sinds 2021 worden we geconfronteerd met oplopende inflatie die in combinatie met de verhoogde vraag leidt tot een sterke stijging van de salarissen. We merken de laatste maanden stijgingen van 10% tot 30% op.

Naast salaris blijkt ook locatie voor kandidaten vandaag aan belang te winnen. Dit is opmerkelijk in tijden waarin thuiswerk de norm is geworden. We zien bij onze klanten een gemiddelde van 2 dagen per week op kantoor. Waarschijnlijk kadert dit in de tendens naar de zoektocht naar een betere balans tussen werk en vrije tijd.

Start nu de zoektocht naar de juiste expert.

Heb je nog vragen over onze diensten omtrent IT recruitment? Contacteer ons voor meer informatie & let us work for you!