De zoektocht naar een eerste job…

De zoektocht naar een eerste job… Het verhaal van Elien & Illias!  

De zoektocht naar een eerste job is niet de makkelijkste opdracht. Kiezen voor het HR Sales & Business Traineeship staat gelijk aan ondergedompeld worden in een boeiende sector en bedrijf. Maar hoe zijn onze trainees Elien en Illias tot deze beslissing gekomen? Hoe gaat het er achter de schermen aan toe? Hoe gaan zij om met uitdagingen, concurrentie en innovatie?

Kom het hier te weten in een snelle Q&A!

Hoe hebben jullie de zoektocht naar een eerste job aangevat?

E: Na mijn erasmus in het eerste semester kwam ik terug naar België en had ik zelf geen examens. Dit leek mij het ideale moment om de zoektocht naar een job te beginnen. Ik wist nog niet goed wat ik wilde, en wilde voornamelijk eens rondneuzen naar wat er allemaal mogelijk was.

I: Ik ben redelijk vroeg gestart met mijn zoektocht naar mijn eerste werkervaring. Al voor de eerste examenperiode was ik op LinkedIn aan het rondkijken naar interessante vacatures.

Hoe ben je bij AT Recruitment terecht gekomen?

E: Ik kwam eerder toevallig de vacature van dit traineeship tegen op LinkedIn. Deze trok meteen mijn aandacht en dus ben ik meer gaan opzoeken over het bedrijf en wat zij precies deden. Een hecht team en een job met eigen verantwoordelijkheden spraken mij meteen aan. Ook de locatie en de duidelijke variatie in het traineeship sprongen er meteen uit voor mij!

I: Ik ben ook de vacature tegengekomen op LinkedIn. Ik wist al snel dat ik een job in de sales sector ambieerde. Zelf ondervond ik dat ik nog niet klaar was om er meteen ‘ingesmeten’ te worden. Het traineeship sales & HR met de nodige begeleiding en opleiding was dus perfect voor mij.

Hoe is de sollicitatieprocedure voor je verlopen?

I: AT Recruitment is een selectiekantoor, dus ik verwachtte dat de procedure niet vanzelfsprekend ging zijn. Het eerste gesprek vond meteen plaats bij Jan, de Managing Director, wat initieel toch de nodige stress meebracht. Al snel bleek dat dit niet nodig was geweest. Het gesprek verliep zeer vlot, dit mede omdat Jan zelf zo’n open, vlotte persoon is.

E: Ook de omgeving en kantoren waren uitnodigend. Dit moedigde mij alleen maar aan om hiermee verder te gaan. Het was meteen duidelijk wat de volgende stappen waren. Eerst maakte ik online testen en een week later kwam ik terug om een aantal rollenspelen te doen. Hierdoor kreeg ik ook een duidelijker beeld van wat mijn dagelijkse taken zouden inhouden. Snel hierna kreeg ik positieve feedback en een voorstel!

Waarom heb je voor AT Recruitment gekozen en niet voor andere bedrijven die eventueel een voorstel deden?

I: Ik had bij meerdere bedrijven gesolliciteerd en kreeg bij vier bedrijven een contractvoorstel. AT Recruitment sprong er toch bovenuit voor mij. De ligging (met zicht op het MAS), de informele sfeer op kantoor, de afwisseling tussen sales en HR, de opleidingen, … Dit alles zorgde ervoor dat de keuze uiteindelijk niet moeilijk was.

E: De job inhoud sprak me meteen aan, ook al had ik dit niet geleerd op school. Verder was de sfeer die op het kantoor hing tijdens de sollicitatie exact waar ik naar op zoek was. Dit gecombineerd met een kleine groep collega’s, een variatie aan taken en verantwoordelijkheden en de snelle communicatie maakten het voor mij snel duidelijk dat dit een match was.

Met welke vragen zat je voor dat je begon?

E: Voornamelijk wat de eerste dagen en weken zouden inhouden. Ik had geen ervaring in HR, dus het was best spannend wat er verwacht werd en waarin we extra opleiding en begeleiding zouden krijgen.

I: Voordat de eerste werkdag begon, mochten we, elks apart, een week ervoor nog gaan lunchen met Jan en Nathalie. Dit was voor ons een grote geruststelling dat we meteen al 2 gezichten kenden en ook al wat vragen konden stellen. Hier kregen we een duidelijk overzicht wat de eerste week ging inhouden. Daardoor konden we de eerste werkdag met een gerust hart beginnen.

Wat was je indruk tijdens je eerste werkdagen?

I: De tijd liep ontzettend snel voorbij. Voor ik het wist was ik al enkele weken aan de slag. Het viel me op hoe goed de sfeer was in de groep en hoe snel ik me thuis voelde bij AT Recruitment. We startten onze eerste dag met een rondleiding door het kantoor waarbij we ook meteen de collega’s bij Axxes, onze zusteronderneming, konden leren kennen. Iedereen was heel open en wilde ons graag helpen waar nodig. Dat helpt meteen om je thuis te voelen.

E: Naast de praktische zaken van de eerste dag, zijn we in de namiddag een teamactiviteit gaan doen. Door met het team te gaan VR-gamen waren ook de laatste zenuwen weg. Na de eerste dag was het duidelijk dat onze opleiding centraal zou staan. We kregen elke voormiddag een workshop en in de namiddag de vrijheid om hiermee aan de slag te gaan. Hierdoor leerden we elke keer de theorie toe te passen in de praktijk.

Welke taken doen jullie zoal gedurende een week?

E: Nu zijn we anderhalve maand verder en bestaat mijn week voornamelijk uit het uitbouwen van mijn eigen klantenportefeuille. Dit houdt in dat we een deel van de tijd prospecteren. Dit is interessante bedrijven opzoeken, en deze dan ook contacteren om kennis te maken. Daarna gaan we zelfstandig op bezoek bij deze klanten. Ook helpen we met searchen naar kandidaten voor de vacatures van onze collega’s via de jobboards of LinkedIn. Deze interviews volgen wij ook mee. Daarnaast bestaat onze week nog uit een volledige dag opleiding bij Wolters Kluwer. Hierbij maken we kennis met het hele rekruteringsproces en leren we een aantal tips en tricks tijdens de praktijkoefeningen. 

Wat had je niet verwacht dat je zou moeten doen?

I: Ik had niet verwacht dat ik zo snel zelfstandig ging mogen werken. Na anderhalve maand ben ik alleen op de baan naar potentiële klanten, wat natuurlijk zeer uitdagend is!

E: Het hele traineeship gaat zo veel verder dan enkel rekrutering. Sinds dat ik alleen naar mijn eigen afspraken ga, heb ik al zo veel geleerd. Ook de hoeveelheid opleiding dat wij krijgen, had ik nooit durven dromen. Naast de opleidingen krijgen we ook een constante begeleiding. Dit laat je echt zelfstandig werken, maar toch met de nodige ondersteuning waar je het zelf nodig acht.

Waarom zou je dit aanraden aan toekomstige collega’s?

I: Het traineeship bij AT Recruitment heeft me getoond hoe het echte werkleven zou moeten zijn. Wanneer je ’s ochtends opstaat en zin hebt om te gaan werken, weet je dat het goed zit. Vanaf dag 1 kregen we de nodige opleidingen, tips, workshops, etc om al snel op zelfstandige basis te kunnen werken. Ondertussen ben ik 1,5 maand bij AT Recruitment en ga ik al zelfstandig naar klanten, doe ik zelfstandig interviews met kandidaten, stel ik mijn eigen agenda samen,… Tot op heden heb ik nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze, en ik ben zeker dat dit ook zo zal zijn bij mijn toekomstige collega’s!

Kom bij ons werken!

Heb jij een passie voor talent én innovatie in een digitale wereld? Liggen je ambities in het overtuigen van anderen en beschik je over een gezonde dosis energie? Dan is een job bij AT RECRUITMENT ongetwijfeld iets voor jou!

Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent.