15 jaar AT RECRUITMENT, een terugblik.

AT RECRUITMENT zag het levenslicht in 2004. Ons jubileumjaar is het ideale moment om even terug te blikken op de afgelopen 15 jaar. Niet alleen op de evolutie die onze organisatie heeft doorgemaakt, maar ook hoe de markt en de manier van rekruteren sinds toen drastisch is veranderd. Een Q&A met onze zaakvoerder Jan Goesaert.

De oprichting van AT RECRUITMENT?

AT RECRUITMENT vindt zijn roots bij zusterbedrijf AXXES. Vanuit de consultancy activiteiten van dit familiebedrijf werd een afdeling voor de vaste rekrutering opgericht. Dit werd al snel een zelfstandige activiteit en zo ontstond ‘@Recruitment’ met een duidelijke focus op het (in die tijd) nieuwe internetgebeuren. Later kreeg AT RECRUITMENT zijn huidige naam. Met ons 15-jarig bestaan zijn we één van meest ervaren IT rekruteringskantoren in België.

Van vacatures in de papieren krant naar recruitment 2.0

Er is heel wat veranderd sinds 2004. Toen was het plaatsen van vacatures in de papieren krant dé manier waarop rekrutering gebeurde. Jobboards waren een innovatief concept waar we bij AT RECRUTMENT meteen in geloofden en mee aan de slag gingen. Momenteel wordt one-to-one recruitment steeds belangrijker. In plaats van massa communicatie wordt er gefocust op een persoonlijke boodschap met aandacht voor wat de kandidaat zoekt. Om deze ‘candidate experience’ te optimaliseren worden tools en technologieën zoals SEA, ATS, video-interviews, social media en allerhande ‘mobile friendly’ toepassingen gebruikt.

Een veranderende IT arbeidsmarkt

Naast rekruteringstools is ook de arbeidsmarkt sterk geëvolueerd. Door de economische groei en de digitale (r)evolutie is de vraag naar IT talent sterk toegenomen. Hierdoor zijn we geëvolueerd naar een kandidatenmarkt, waar het initiatief bij de kandidaat ligt.

Verder is de IT arbeidsmarkt sterk gefragmenteerd. Waar vroeger een IT medewerker instond voor zowel netwerk, infrastructuur als softwareontwikkeling, is er vandaag een expert voor elke ICT specialisatie. Dit heeft tot gevolg dat er niet één grote poel van kandidaten is, maar telkens erg kleine groepen waar een werkgever uit kan rekruteren. Vanzelfsprekend maakt dit het aantrekken van een IT expert extra complex.

Naast de juiste tools, is een goede kennis van de IT arbeidsmarkt dan ook een belangrijk onderdeel in de zoektocht naar een geschikte IT expert.

Hoe kijk je naar de verdere ontwikkelingen van de IT arbeidsmarkt in de toekomst?

De volgende 5 tot 10 jaar zal er een systematische schaarste blijven in IT. De vraag naar mensen met IT competenties stijgt enorm door digitalisering en automatisatie. Verder veranderen technologieën sneller dan vroeger waardoor gevraagde competenties vanzelfsprekend ook sneller veranderen.

Verder is er aan de aanbodzijde enerzijds de uitstroom van de eerste generatie IT’ers die op pensioen gaan. Anderzijds blijven de inschrijvingen van studenten in IT richtingen te beperkt om dit tekort op te vangen. “The gap” tussen vraag en aanbod blijft daardoor stijgen, waardoor de ‘war for talent’ onverminderd verder woedt.

De oplossing? Organisaties moeten duurzaam omgaan met IT & Digital talent

Werkgevers zullen zich verder moeten blijven aanpassen aan de nieuwe marktsituatie waar de kandidaat de keuze maakt. Niet langer de werkgever. Er zullen minder kandidaten beschikbaar zijn voor een IT functie dan voorheen.

De belangrijkste elementen waar een kandidaat vandaag naar op zoek is zijn: salaris, woon-werk verkeer, interessante technologieën en projecten, privé/werk balans en organisatiecultuur. Het is dan ook belangrijk om je troeven als werkgever uit te spelen en eventueel enkele van bovenvermelde elementen te optimaliseren. Dit is trouwens niet alleen belangrijk bij rekrutering van nieuwe medewerkers, maar tevens bij de retentie van bestaande IT medewerkers.

Daarnaast zijn ook realistische verwachtingen over de IT competenties van de kandidaat belangrijk. Vanwege de toegenomen vraag en de fragmentatie van de IT arbeidsmarkt is het erg moeilijk geworden om kandidaten te rekruteren die over meer dan 75% van de gevraagde technische competenties beschikken. Hierdoor wordt het belangrijk om op andere dan enkel technische competenties te selecteren, zoals persoonlijkheid en motivatie. Focus op potentieel en de match persoonlijkheid – DNA van de organisatie is hierin essentieel.

Dit is dan ook de aanpak waar we bij AT RECRUITMENT voor kiezen. Hierdoor kunnen we onze klanten een oplossing bieden op de lange termijn en onze kandidaten een leuke baan met perspectief naar de toekomst.

Assessment en coaching – het potentieel van je medewerker kennen en ontwikkelen

Bij AT RECRUITMENT kijken we verder dan enkel technische competenties. Daarom bieden we onze klanten ook testing en assessment services aan. Reeds 15 jaar evalueren we het potentieel van kandidaten of medewerkers in het kader van een aanwerving of doorgroei. Voor meer info en achtergrond over onze hybride en innovatieve manier van testen, lees hier onze blog ‘Het tijdperk van de generatie Z & de phygital nomad, ook in testing & assessment.’

Onze dienstverlening stopt niet na het doorlopen van een test, assessment of development center. We gaan verder. Vanuit onze totaalaanpak bieden wij op maat gemaakte coaching trajecten aan. Want iedereen verdient een coach!

Trots op 15 jaar AT RECRUITMENT

“Kortom, IT & Digital recruitment is een grote uitdaging en dat zal het nog een hele tijd blijven. Dat maakt me des te meer trots op het ganse traject dat we met AT RECRUITMENT hebben afgelegd.”

We blijven onszelf heruitvinden door nieuwe technologieën en tools te introduceren en die te combineren met onze ervaring en expertise tot een IT recruitment oplossing.

In de laatste 15 jaar heb ik heel wat interessante organisaties leren kennen waarvoor we met veel plezier en passie sterke kandidaten rekruteren. We hebben honderden kandidaten gesproken en geassisteerd in hun zoektocht naar de juiste job.

Wij blijven de volgende jaren onze ervaring gebruiken in combinatie met de nieuwste rekruteringstools, afgestemd op een steeds veranderende arbeidsmarkt.

Ten slotte wil ik via deze weg onze medewerkers bedanken. Dankzij hun expertise en drive is AT RECRUITMENT een referentie in de rekrutering & selectie van experts in IT & digital. Daarnaast bedank ik alle klanten en kandidaten waarmee we de voorbije 15 jaar succesvol hebben samengewerkt.

Wenst u ook beroep te doen op onze 15 jaar ervaring?

Getriggerd door bovenstaand verhaal? Maak persoonlijk kennis met ons!

Vul het contactformulier in voor meer informatie of bel ons op 03 233 56 53 om een afspraak vast te leggen.

Tot snel!